Metal duvarlar (veya metal kılıflı duvarlar), hayvancılık sektöründe yaygın olarak kullanılır. Metal kaplama, binanın dış yüzeyine yapıştırılır ve hava şartlarına karşı önlem sağlar.
Metal kaplama, dikey veya yatay dikişlerle sabitlenir ve etkili bir yağmur perdesi, yani rüzgârın neden olduğu yağmurun içeriye girmesini önleyen bir bariyer görevi görebilir. Metal duvar kaplaması uygun maliyetli ve dayanıklıdır. Çeşitli renkler mevcuttur ve istenilen uzunluklarda kolayca kesilebilir. Metal duvar kaplaması, modern tarım ve hayvancılık binalarında en çok tercih edilen kaplamadır.
Büyükbaş hayvan veya kümes hayvanları için kullanılan binalar, hayvanlardan dolayı önemli ölçüde iç nem üretimine sahip olabilirler. Bu nem gübreden ve doğrudan hayvanlardan gelebilir. Metal kaplamanın iç tarafının yalıtılması, yüzey yoğuşmasını önleyebilir, ancak buhar bariyerleri uygun şekilde kullanılmadıkça veya kapalı hücreli yalıtımlar (püskürtmeli veya sert levha) kullanılmadıkça yalıtımın içinde veya yalıtım ile iç metal yüzey arasında yoğuşmanın oluşması engellenemez. İç duvardaki buhar bariyeri, girişlerden korunmalıdır, bu nedenle tipik olarak bir iç kaplama eklenir.
Havalandırmanın yoğuşma potansiyelini azaltmanın birincil yolu olduğu vurgulanmalıdır. Bu yönergeler, uygun havalandırmanın mevcut olduğunu ve kullanıldığını varsaymaktadır.
Geleneksel duvar kesitli konstrüksiyona birkaç alternatif mevcuttur ve bunların maliyet etkinliği büyük ölçüde farklılık gösterir. Farklı duvar kesiti yapım yöntemleri aşağıda özetlenmiştir:
Sert yalıtımlı köpük levhaların üzerine yerleştirilmiş metal kaplama: Metal ve sert yalıtım, bina çevresinin dışına sabitlenmiştir. Metal kaplama yağmur perdesini oluşturur ve nüfuz eden suyun duvardan aşağı ve duvardan dışarı akmasını sağlar. Bu tür metal kaplama, herhangi bir nüfuz eden su için sürekli drenaj hatları sağlayan yatay dikişler kullanır. Kaplama, üretici spesifikasyonlarına göre kurulmalıdır. Ayrı sert yalıtım levhaları, iç yüzeylerde termal konfor, enerji tasarrufu ve yoğuşma kontrolü sağlamak için gereken herhangi bir kalınlıkta olabilir; geçirimsizdir, böylece içeriden gelen su buharı içine giremez. Bu, modern ticari inşaatta kullanılan yaklaşımdır ve birçok avantajı vardır. Ayrıca geleneksel yöntemlerden daha pahalıdır.
Tek bileşenli (panelize) duvar kesitleri: Tipik olarak Yapısal Yalıtımlı Paneller (SIP) olarak adlandırılan kesitler, önceki örnekte olduğu gibi aynı su tahliyesini sağlamak üzere tasarlanmış dikişlere sahip fabrikada monte edilmiş duvar bölümleridir. Dış mantolama ve yalıtımı tek bir panelde birleştirirler. Düzgün monte edilirse duvarın içinde yoğuşma oluşamaz. Duvar panelleri, üretici tarafından önerilen bağlantı elemanları ve yöntemler kullanılarak doğrudan bina çevresine sabitlenmeye hazır olarak sahaya geldiğinden, bu sistemi kurmak için işgücü genellikle önceki örneğe göre daha azdır.
İç yüzeyde özel olarak uygulanan buhar bariyerli metal dış kaplama: Buhar bariyeri, yüksek bağıl nemde su buharını emebilen ve daha düşük bağıl nem koşullarında içeriye geri bırakabilen "akıllı" bir malzemedir. Bu malzemenin dış cephe kaplamasının iç tarafında yüksek iç nem yükü olan uygulamalarda kullanılması soğuk havalarda yine yoğuşma yaşayacak ve bu yoğuşma duvarın iç tabanında su sorunu yaratacaktır. Duvarı hayvanlardan korumak için çevresinin iç kısmında bir tür iç kaplama kullanılıyorsa, bu özellikle sorunludur. Çünkü bu, yoğunlaşan ve akan nemi hapsedebilir. Yalıtımsız metal duvarlı dış cephe kullanımı veya yetersiz yalıtım veya zayıf buhar bariyeri kurulumu ile ilgili sorun tam olarak budur. Bu tahliyenin yoğuşması için bir yol sağlanmalıdır.
Metal kaplamanın iç kısmına uygulanan sıvı membranlar: Bir önceki örneğe benzer şekilde, bu sıvı membran neredeyse geçirimsizdir. Yüzeye püskürtülebilir, fırçalanabilir veya yuvarlanabilir. Bu teknik yoğuşmanın oluşmasını engellemez, ancak hem su buharı hem de sıvı su için bir bariyer görevi görebilir ve korozyon sürecini yavaşlatabilir. Kullanılırsa, yoğuşmanın duvardan boşaltılmasına dikkat edilmesi önemlidir. Bu sistem, yalıtımın istenmediği veya gerekli olmadığı, nispeten düşük iç nem yüklerine sahip bazı uygulamalarda faydalı olabilir. Metal kaplama yağmur koruyucu görevi görür.